Roze Geschiedenis Nijmegen

een verborgen verhaal van 2000 jaar

Stadswandelingen

Jaarlijks geef ik ook enkele stadswandelingen waarbij historische locaties in het centrum van Nijmegen bezocht worden. Dan vertel ik verhalen uit de verborgen roze geschiedenis van de stad. Er zijn wandelingen gemaakt die een beeld geven van 2000 jaar geschiedenis. Van deze algemene wandelingen zijn er enkele met extra aandacht voor de geschiedenis van jongeren of vrouwen. Ook zijn verschillende thematische wandelingen beschikbaar: over de sodomieten vervolging van 1730, sodomie in de 18e eeuw, een wandeling door de Nijmeegse letteren, een wandeling door het donkerbruine Nijmegen van de jaren dertig. Hier kunt u een overzicht van de beschikbare wandelingen downloaden. Wandelingen op maat zijn mogelijk. Meer info: info@queerculture.nl.

Zonniger wandeling met POINK 2015

Roze Meimaand 2014

Op uitnodiging van Nijmegens nachtburgemeester Doro Krol gaf ik ook tijdens de Roze Meimaand -op 11 mei- een roze stadswandeling. Hier een verslag.

Fragmenten uit een onbekende geschiedenis 

door Robine Roordink in De Gelderlander, 12 mei 2014

NIJMEGEN – De lucht is grijs en de regen valt soms met bakken uit de lucht. Maar het slechte weer houdt stadswandeling De Verborgen Regenboog door Nijmegen niet tegen. Er zijn toch een stuk of vijftien mensen aanwezig om door weer en wind mee te wandelen met Helm de Laat , ex-directeur van Villa Lila. De Laat vertelt over de roze geschiedenis van Nijmegen, die hij heeft opgerakeld door intensief te zoeken. „Er zijn weinig sporen van de Nijmeegse homogeschiedenis. In het gemeentelijk archief was vroeger zelfs niks te vinden onder het trefwoord ‘homoseksualiteit’. Dus ben ik gaan zoeken.”

Helaas beperkt het weer wel de lengte van de stadswandeling. „Normaal maak ik een slinger door de stad. Ik organiseer nu al zo’n vijf à zes jaar roze stadswandelingen”, aldus De Laat. Ditmaal geen slinger door de stad dus. Wel loopt de groep langs het Koningsplein, Plein ’44, de Stevenskerk en het Hertoghof.
Bij LUX in Nijmegen vertelt De Laat over het Nijmeegs Filmhuis, dat in het pand van O42 aan de Oranjesingel zat. Daar organiseerde COC, een belangenorganisatie van homo- en biseksuelen en lesbische vrouwen in de jaren zeventig van de vorige eeuw verschillende activiteiten. In 1978 werd daar ook het eerste Flikker filmfestival Gluren in het Donker georganiseerd.
Op de hoek van het Vlaams Arsenaal aan het Koningsplein zijn bouwfragmenten te zien van een zogenaamde pisbak uit 1880. De bakken stonden erom bekend dat heren daar contact met elkaar zochten. „De politie mocht je arresteren als je langer dan vijf minuten in de waterplaats was”, zegt De Laat.
Maar ook verhalen over de lesbische geschiedenis mogen niet ontbreken. Wanneer de groep pauze neemt in het Roze Huis aan de Sint Anthoniusplaats, vertelt De Laat over Trijntje Symons, een vrouw die als soldaat vocht in het leger en zich voordeed als man. „Symons was zeer geliefd in Rees, waar zij gestorven is. En hoewel men er bij haar dood pas achter kwam dat zij geen man was, is ze toch eervol begraven.”
Na een bezoek aan het Hertoghof is het voor de wandelaars tijd om naar het aansluitende filmpro­gramma in LUX te gaan. „Ik vond het erg interessant, ik weet weinig van de roze geschiedenis”, zegt Marcel (...). De Laat roept al een paar jaar dat hij een boek gaat schrijven over de roze stadsgeschiedenis van Nij­megen. „Maar er komt steeds meer bij, eerst moeten er sporen zichtbaar worden voor iedereen. Er is bijvoorbeeld niks meer wat herinnert aan Villa Lila in de Betouwstraat. Dat is jammer.”